Zašto treba angažovati ličnog trenera?

Ukoliko želite da radite na kondiciji, skinete višak kilograma, ili se jednostavno okrenete zdravom životu, angažovanje ličnog trenera značajno olakšava čitav proces. 

Iako lični trener nije nužan preduslov za početak treniranja, istina je da se mnogi od nas ne odluče na ovaj korak usled nedostatka motivacije koja je potrebna kako bismo istrajali u realizaciji svojih ciljeva. Stoga, angažovanjem ličnog trenera ne samo da dobijamo prekopotrebnu motivaciju za treningom, već i brojne druge benefite bez kojih bi sam proces bio manje efikasan i potencijalno opasan.

Shodno tome, hajde da vidimo zašto je korisno angažovati ličnog trenera! 

Pronalaženje motivacije

Jedan od ključnih razloga zbog kojih ljudi ne vežbaju jeste nedostatak motivacije. U vreme kada je komfor toliko prisutan u našim životima, vrlo je izazovno pronaći snagu i energiju za odlazak na trening nekoliko puta nedeljno, pogotovo kada znamo da ćemo tamo biti izloženi diskomforu. Ovaj problem ponajviše je izražen kod početnika kojima su teretane i fitnes centri strana okruženja. Lični trener pre svega služi tome da nas ohrabri i motiviše da redovno i kvalitetno vežbamo, kao i da uspešno izgradimo rutinu putem koje ćemo prevazići izazovne periode kada imamo utisak da vežbanje jednostavno nije za nas. 

Ispravno vežbanje

Ukoliko nemamo iskustva sa teretanom i brojnim spravama koje sa nalaze u njoj, sam čin vežbanja i baratanja sa opremom može delovati preteško i čak zastrašujuće. Osim toga, nedostatak iskustva u korišćenju sprava za vežbanje takođe može dovesti do ozbiljnih povreda ukoliko se iste neispravno koriste. Lični trener je tu da, bez obzira na vaše vežbačko iskustvo, osigura da pravilno izvodite sve vežbe, kako bi se rizici od povrede sveli na minimum, a efikasnost vežbanja dovela do maksimuma!

Kreiranje individualnog programa

Angažovanje ličnog trenera ne znači samo plaćanje nekoga da stoji pored vas i govori vam šta dobro radite, a šta ne. Lični trener preuzima na sebe odgovornost pravljenja individualnog programa vežbanja koji je u skladu sa vašom fizičkom spremom, ciljevima, mogućnostima, ali i zdravstvenom situacijom. Uz to, lični trener će vam pružiti savete oko ishrane i suplementacije kako bi sam program bio što efikasniji i prilagođeniji vašem telu. Program prilagođen baš vašim potebama, od presudnog je značaja, pogotovo ukoliko imate neko hronično oboljenje ili povredu, kako se kroz vežbanje vaše zdravstveno stanje ne bi pogoršalo. 

Ostvarenje ciljeva

Razlozi zbog kojih bi trebalo početi sa vežbanjem su brojni. Neki od nas žele da vežbaju kako bi unapredili svoje zdravstveno stanje, dok drugi žele da postignu određeni telesni izgled o kom su čitav život maštali. Kao što personalni trener kreira individualni program koji je usklađen vašoj formi, on ili ona vam takođe pomažu da ostvarite ciljeve kojima težite. Ovo će činiti kroz pažljivo isplaniran obim i intenzitet programa koji će se sastojati od efikasnih vežbi kako biste u najkraćem vremenskom periodu postigli željene rezultate. Naravno, pod ovaj plan će biti uračunato i vreme odmora koje je neizostavan deo svakog efikasnog programa vežbanja. 

Bez obzira na to iz kog razloga želite da počnete sa vežbanjem, sama odluka da počnete sa sobom će doneti brojne zdravstvene i estetske benefite. No, angažovanje personalnog trenera drastično će uticati na motivaciju sa kojom ćete se kretati kroz ovaj proces, a takođe će i osigurati postizanje željenih rezultata u najkraćem mogućem roku.

Leave a Reply

%d bloggers like this: