Saveti za ispravno pranje auta

Dok je nekima pranje auta vrlo dosadan i naporan proces, drugima je gotovo terapeutski čin u kom u potpunosti uživaju. Bez obzira na to koliko vam prija pranje sopstvenog automobila, istina je da redovno i pažljivo čišćenje vašeg četvorotočkaša (jednom u dve nedelje) ne doprinosi samo njegovoj lepoti već i očuvanosti.

Pre svega, treba se postarati da su uslovi za pranje automobila idealni. Pod ovim podrazumevamo izbegavanje pranje auta tokom kišnih, ali i vrelih letnjih dana kada je automobil direktno izložen suncu. Iako deluje logično da je najbolje prati auto kada je napolju toplo, istina je da će jako sunce osušiti vodu i sapun pre nego što vi uspete da ih obrišete, a samim tim i ostaviti mrlje svuda po vašim kolima. 

Stoga, idealno je prati automobil u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, kada je i on sam hladan. Sa druge strane, uvek postoji opcija odvoženja auta u proverenu auto perionicu koja ima sva sredstva i uslove da se adekvatno pozabavi higijenom vašeg automobila.

Prvi korak – pranje točkova

Kako bismo što bolje očistili automobil, važno je da vodimo računa o samom redosledu pranja različitih delova auta. Ako bismo točkove prali na kraju, radili bismo dupli posao, jer tokom pranja točkova, branik i okolnji delovi lima se često isprljaju!

Iako se razblažena sona kiselina često koristi za pranje točkova, treba imati na umu da je ona dosta agresivna i može dovesti do oštećenja boje na alu felnama. Najbolje je kupiti specijalizovano sredstvo za čišćenje alu felni. 

 1. Pre svega, dobro isprskajte felne vodom i operite ih šamponom za pranje auta. 
 2. Nakon toga, nanesite sredstvo za pranje felni i ostavi ga da odstoji onoliko koliko je predviđeno na uputstvu za korišćenje.
 3. Dobro isperite felne vodom i one će biti blistavo čiste! 
Drugi korak – pranje karoserije

Pre nego što krenete sa pranjem auta, pripremite neophodnu opremu:

 • Sunđer;
 • Mikrofiber krpu;
 • Dve kante – jednu sa mešavinom vode i šampona za pranje auta i drugu sa čistom vodom za ispiranje sunđera.
 1. Za početak, dobro isprskajte auto vodom kako biste uklonili sve površinske nečistoće, a one tvrdokorne omekšali.
 2. Nakon toga, krenite sa umakanjem sunđera u mešavinu vode i šampona i pranjem auta odozgo na dole. Počnite sa krovom, potom operite prozore, i tek na kraju bočne strane automobila. 
 3. Vodite računa da svako malo isperete sunđer u čistoj vodi.
 4. Nije loše da pranje obavite u delovima kako biste izbegli ostajanje tragova šampona na karoseriji. Na primer, prvo operete krov šamponom pa ga odmah nakon toga isperite vodom. Nakon toga pređite na haubu i ponovite isti postupak.
 5. Ne zaboravite da dobro očistite pragove vašeg automobila kao i otvor od gepeka. 
Treći korak – brisanje auta

Nakon pranja, neophodno je prebrisati auto mikrofiber krpom kako na njemu ne bi ostali tragovi vode. Pokvasite krpu pa je dobro ocedite, i onda laganim pokretima prebrišite vodu sa površine karoserije. Kao i sa pranjem, brišite auto odozgo na dole. Ako preskočite ovaj korak, ne samo što će na kolima ostati prljavi tragovi vode, već neće imati onaj blistavi sjaj kom ste se nadali. 

Naravno, mnogi od nas nemaju ni uslove ni vreme da sami operu svoje automobile. Srećom, postoje brojne auto perionice i servisi za dubinsko čišćenje koji taj posao mogu obaviti umesto vas! 

Leave a Reply

%d bloggers like this: