Prednosti rada od kuće

Iako sa sobom nosi određene nedostatke, mnogi doživljavaju rad od kuće kao ostvarenje sna zbog toga što ne moraju da putuju na posao, nose neudobnu odeću, žrtvuju odnose sa bliskim ljudima, kao i brojne druge stvari kojima ćemo se u ovom tekstu baviti. 

Naravno, rad od kuće nije za svakoga. Dok jedni doživljavaju procvat produktivnosti i zadovoljstva životom, drugi imaju poteškoće u pronaleženju motivacije i discipline za obavljanje posla iz komfora sopstvenog doma, a i nedostatak direktnog kontakta sa ljudima ne olakšava stvar. 

Hajde da vidimo koje su to najveće prednosti rada od kuće u nadi da ćemo vam pomoći da prepoznate da li tim putem uopšte treba da krenete, ukoliko to već niste uradili. Ukoliko jeste, znamo koliko vam je važno da pronađete klijenta sa kojim se dobro razumete!

1. Fleksibilnost

Bez prevelike dileme, fleksibilnost je jedna od najvećih prednosti rada od kuće. Mnogi onlajn poslovi ne podrazumevaju fiksno radno vreme, već je odluka o tome kada ćete raditi u potpunosti prepuštena vama. Rokovi i obaveze se ne mogu izbeći, ali se u ovom kontekstu mogu prilagoditi rasporedu koji vama najviše odgovara. 

Ukoliko ste noćna ptica koja je najproduktivnija u poslepodnevnim časovima, sama ideja da ne morate početi sa radom u osam ujutro činiće vam se kao dar sa neba. 

Fleksibilnost se takođe odnosi i na samu lokaciju sa koje se obavlja posao. Sigurno ste se do sada susreli sa terminom “digitalni nomad”. Upravo rad od kuće vam omogućava da postanete digitalni nomad i svoje poslovne obaveze obavljate odakle želite dokle god imate pristup internetu! 

2. Balans između privatnog i poslovnog života

Rad od kuće ostavlja mnogo više prostora za vaš privatni život, provođenje vremena sa porodicom, ali i uživanje u hobijima. Puno radno vreme, čak i kada se obavlja van kuće, ne podrazumeva neprestani osmočasovni rad. 

Stoga, kada radite od kuće, imate svu slobodu da “prazan hod” u radu iskoristite na koji god način poželite, uzmete pauzu kada osetite da vam je potrebna, itd. 

Kada na ovo dodate prethodno pomenutu fleksibilnost radnog vremena, postaje očigledno da je neuporedivo lakše organizovati vaše vreme kada radite od kuće, što direktno vodi ka većem zadovoljstvu životom jer privatni život prestaje da bude u drugom planu. 

3. Ušteda vremena i novca

Ako posmatramo stvar sa praktične strane, obavljanje posla od kuće vodi ka značajnoj uštedi vremena i novca! Gužve u saobraćaju i traženje parking mesta prestaju da budu svakodnevni stresor, nema gubljenja vremena na izbor garderobe, a i spremanje brzinskog ručka vodi ka većoj uštedi novca nego svakodnevno poručivanje hrane iz restorana. 

Nema potrebe govoriti o tome da je rad od kuće i mnogo bolje rešenje u ekološkom smislu, jer je manje automobila na ulicama. Manje automobila znači manje izduvnih gasova, a manje izduvnih gasova znači kvalitetniji vazduh i zdravija životna sredina. 

4. Manje stresa, više zadovoljstva

Osobe koje rade od kuće često izveštavaju o tome da je nivo stresa kom su izloženi drastično manji nego kada su posao obavljali iz kancelarije. Dobar deo ove priče prouzrokovan je upravo boljim balansom između privatnog i poslovnog koji ostavlja više prostora za hobije i odnose sa bliskim ljudima.

Uz to, rad od kuće takođe ostavlja više prostora za fizičke aktivnosti, bolju ishranu, kao i  stvaranje komforne radne sredine krojene po vašoj meri! 

Ukoliko se već bavite onlajn poslovima ili razmišljate da krenete tim putem, Košnica je idealna platforma za pronalaženje klijenata sa kojima ćete se sjajno slagati, a samim tim i  uživati u brojnim pogodnostima rada od kuće!

Leave a Reply

%d bloggers like this: