Najbolja prirodna sredstva za čićenje kuće

Korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje činimo ogromnu uslugu našoj životnoj sredini, ukućanima, ali i našem novčaniku. Iako je u narodu prisutan mit da prirodna sredstva nikada ne mogu biti jednako efikasna kao ona hemijska koja kupujemo u radnjama, istina je da prirodna sredstva jednako dobro obavljaju svoj posao bez ostavljanja posledica po naše zdravlje. 

Verovatno najlepši aspekt prirodnih sredstava za čišćenje jeste taj da ih možemo sami napraviti kod kuće uz pomoć osnovnih namirnica poput sode bikarbone, sirćeta, vode, i eteričnih ulja. Korišćenjem ovih sredstava minimizira se nastanak alergije, respiratornih smetnji i osetljivosti kože do kojih dovodi korišćenje agresivnijih hemijskih sredstava.

Ukoliko ne stižete sami da pospremite svoj dom, uvek možete angažovati iskusnu spremačicu i zamoliti je da spremanje obavi umesto vas korišćenjem prirodnih sredstava za čišćenje!

Prirodna sredstva za čišćenje kuhinje

Što se tiče skidanja naslaga kamenca, belo alkoholno sirće jedno je od najefikasnijih prirodnih sredstava koje možete koristiti. Za redovno čišćenje sudopere, dovoljno je da pomešate sirće i vodu u odnosu 50:50 i prebrišete je. 

U slučaju tvrdokornih naslaga na šporetu, dovoljno je da zagrejete sirće, natopite vatu njime i prebrišete isprljanu površinu te je isperete vodom. Miris sirćeta vrlo brzo ispari te vas to ne treba sprečavati u korišćenju istog. 

Sve ovo zvuči super, ali šta uraditi po pitanju rerne koja je sva obložena crnim zapeklim mrljama? Verovali ili ne, sve što treba da uradite jeste da sipate sirće u prskalicu i isprskate unutrašnjost rerne. Nakon toga, vlažnom krpom nanesite sodu bikarbonu, te ostavite da odstoji barem sat vremena. Sve što preostaje je da na kraju krpom prebrišete ostatke prljavštine. Rešeno!

Prirodna sredstva za čišćenje kupatila

Kako biste brzo i efikasno očistili kadu i lavabo, potrebno je da napravite univerzalno sredstvo za čišćenje kupatila mešanjem sirćeta, vode i deterdženta za sudove. Sirće i vodu pomešajte u istom odnosu i dodajte svega nekoliko kapi deterdženta.

Ovo univerzalno sredstvo za čišćenje kupatila sjajno je i za pranje pločica. Međutim, da bi vaše kupatilo bilo blistavo čisto i mirišljavo, slobodno dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u sredstvo kako biste osvežili prostoriju! 

Prirodna sredstva za čišćenje dnevne sobe

Od svih elemenata u dnevnoj sobi, parket je verovatno najizloženiji prljanju. Treba voditi računa, međutim, da ne koristimo agresivna sredstva kako ga ne bismo oštetili. I ovog puta u pomoć nam dolazi univerzalno sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta, vode, i tečnosti za sudove, uz tridesetak kapi eteričnog ulja po izboru. Eterična ulja, pored toga što će dati sjaj parketu, služe kao odličan antiseptik! Dovoljno je da jednu čašu ove mešavine rastvorite u kanti tople vode kako biste vašem parketu vratili prvobitan sjaj. 

Kombinacija univerzalnog sredstva za čišćenje sa dodatkom eteričnog ulja sjajno je rešenje i za brisanje glatkih drvenih površina poput polica, stolova i drugog nameštaja

Redovno i detaljno čišćenje kuće vremenski je izazovan poduhvat u današnje vreme, pogotovo ukoliko pored sebe imamo malu decu. Srećom, na raspolaganju imamo pregršt sjajnih kućnih pomoćnica i spremačica koje nam mogu skinuti teret čišćenja kuće sa vrata kada smo u škripcu sa vremenom. Ne ustručavajte se da ih angažujete!

Leave a Reply

%d bloggers like this: