Izbijanje vlage u stanu

Svako ko živi ili je živeo u kući upoznat je sa neprijatnim mirisom, izgledom, ali i štetnim uticajem vlage na ukućane. Iako česta farbanja i oblaganja mogu privremeno rešiti problem izbijanja vlage, neophodno je ustanoviti izvor samog problema kako bi se došlo do delotvornog rešenja. 

Kada govorimo o uzrocima vlage, oni mogu biti raznovrsni. Verovatno najskuplji i najzahtevniji uzrok za saniranje jesu strukturne greške koje zahtevaju angažovanje majstora i izvođenje obimnih radova poput drenaže i nepromočivosti.

Izvori vlage

KONDENZACIJA – Prevelika razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature unutar vašeg doma ume dovesti do pojave vlage. Sama po sebi, kondenzacija može biti uzrokovana tuširanjem, sušenjem veša, kuvanjem, te se stoga najčešće javlja u kuhinjama i kupatilima. Kao meru prevencije izbijanja vlage, važno je redovno provetravati prostorije, a u slučaju kuvanja i tuširanja, uključiti ventilaciju kako ne bi došlo do stvaranja kondenzacije. 

SLABO GREJANJE – Iako slabim grejanjem u toku zime možete uštedeti nešto novca, postoje rizici koje slabo grejanje nosi sa sobom. Naime, hladan vazduh vodi ka većem stvaranju vlage te se shodno tome u hladnijim domovima stvara više kondenzacije. Zbog toga što velike temperaturne razlike mogu pogoršati problem sa vlagom, važno je ujednačeno grejati vaš dom i koristiti termostat ukoliko je to moguće. 

PROZORI I VRATA – Dotrajala drvenarija takođe je čest uzrok izbijanja vlage. Ukoliko je drvenarija satrulila, kišnica će uspeti da se uvuče u vaš dom, te je stoga potrebno proveriti da li su ramovi ispucali i da li se farba na njima ljušti. Ukoliko je odgovor na oba pitanja potvrdan, potrebno je popraviti ili zameniti vrata i prozore kako bi se minimizirao rizik od pojave vlage. 

LOŠE CEVI – Čak i najmanje curenje cevi ume dovesti do ozbiljnih problema sa vlagom! Kako situacija ne bi odmakla kontroli, neophodno je redovno proveravati u kakvom su vam stanju sanitarije. Imajte na umu da i sitni tragovi korozije na cevima u zidu mogu izazvati probleme sa vlagom. U slučaju da niste previše upoznati sa sanitarijama, savetujemo vam da se konsultujete sa vodoinstalaterom.

Površinsko uklanjanje vlage

Kvalitetna toplotna izolacija sa spoljne strane i pravilno pozicioniranje prozora su ključne preventivne mere protiv pojave vlage. Što se tiče samog provetravanja, neophodno ga je vršiti svakodnevno po nekoliko minuta kako bi došlo do izmene vazduha u sobi. Važno je napomenuti da se vlaga u stanu najčešće javlja nakon vršenja molerskih radnji, stoga vodite računa da redovno vetrite prostorije koje su nedavno okrečene. 

Kao što je slučaj sa ostalim prostorijama unutar vašeg doma, kupatilo je takođe neophodno redovno vetriti. U stanovima, međutim, kupatila često nemaju prozore, te se stoga preporučuje ugradnja kupatilskog aspiratora koji služi za izbacivanje sveg kondenza iz prostorije. 

U slučaju da se vlaga već pojavila na zidovima vašeg doma, korišćenje medicinskog etanol alkohola efikasno je rešenje za površinsko rešavanje ovog problema. Sve što treba da uradite je da poprskate etanol po problematičnim delovima zida i ostavite ga da deluje.  

Naravno, sva ova rešenja su površinska i privremena. Ukoliko imate poteškoće sa trajnim uklanjanjem vlage iz vašeg doma, preporučujemo vam da angažujete iskusnog majstora koji će znati precizno da dijagnostikuje i ukloni problem sa kojim se suočavate. 

Leave a Reply