Kako popraviti slavinu koja curi?

Curenje slavine jedan je od najčešćih kvarova unutar domaćinstva sa kojim smo se svi kad-tad susreli. Pored toga što ovaj kvar dovodi do nepotrebne i prekomerne potrošnje vode, on često ume biti izuzetno iritantan, pogotovo kada nas sporo kapljanje vode prouzrokovano ovim kvarom budi u toku noći.

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, procurela slavina je kvar koji se vrlo često može popraviti kroz svega nekoliko minuta.

U slučaju da niste u mogućnosti da sami pronađete uzrok procurele slavine, bilo bi dobro da se konsultujete sa iskusnim vodoinstalaterom koji će vam sa sigurnošću reći da li je u pitanju kvar koji se može jednostavno rešiti, ili je čak potrebno zameniti čitavu slavinu.

Curi voda iz slavine?

Ukoliko i nakon zatvaranja iz slavine nastavi da kaplje voda, vrlo verovatno treba zameniti mešač koji se nalazi unutar same baterije. 

Bez brige, zamena mešača je kranje jednostavan poduhvat koji se možete rešiti uz pomoć osnovnih alata i svega nekoliko minuta vašeg vremena.

Potreban alat: klešta, rocangle, mali šrafciger.

  1. Pre nego što počnete sa zamenom mešača, neophodno je da zatvorite ventil koji se vrlo često nalazi pored same slavine i koji je prekriven zaštitnom maskom. U većini slučajeva, zaštitna maska se da odvrnuti rukama, međutim, ukoliko ne uspete da je odvrnete bez upotrebe alata, odvrnite masku uz pomoć rocangli. 
  2. Nakon skidanja zaštitne maske, potrebno je zavrnuti ventil upotrebnom ključa ili klešta. Ventil treba zavrnuti do kraja ali ga ne treba previše stezati kako ne bi došlo do njegovog oštećenja. 
  3. Sledeći korak je skidanje ručice. Ispod male okrugle oznake za toplu i hladnu vodu na vašoj slavini nalazi se šraf koji je potrebno odvrnuti kako biste skinuli ručicu. Shodno tome, tankim šrafcigerom uklonite plastičnu oznaku, te odvrnite šraf i lagano povucite ručicu vertikalno ka gore. 
  4. Nakon skidanja ručice, potrebno je odvrnuti zaštitnu masku prstenastog oblika. Ukoliko ne uspete da je odvrnete rukom, upotrebite rocangle. 
  5. Uzmite rocangle i podesite ih tako da možete čvrsto uhvatiti i odvrnuti mesinganu maticu koja fiskira mešač. Nakon što ste rocanglama dovoljno popustili maticu, možete je dalje odviti prstima. 
  6. Rukom izvadite mešač. Idealno bi bilo da ponesete neispravni mešač sa sobom prilikom kupovine novog jer postoje više sličnih tipova mešača. 
  7. U unutrašnjosti slavine postoje dva udubljenja, a na samom mešaču dva ispupčenja. Postavite mešač tako da se ispupčenja i udubljenja poklapaju. 
  8. Sve što vam preostaje je da ponovo sklopite bateriju istim putem kojim ste je i rastavili.  
  9. Odvrnite ventil za vodu kako biste proverili da li sve funkcioniše kao što bi trebalo. 
  10. U slučaju da je sve u redu, vratite ukrasnu masku ventila i uživajte u uspešno izvršenoj popravci!

Naravno, ukoliko nemate vremena da se sami pozabavite procurelom slavinom ili ukoliko je u pitanju ozbiljniji kvar, savetujemo vam da angažujete stručnjaka koji će isti uspešno dijagnostikovati i rešiti!

Leave a Reply

%d bloggers like this: